Spielatten op maat
Ideaal voor het opspannen van doeken

Spielatten op maat

Doeken van een schilderij of een canvasprint worden opgespannen op speciaal ontworpen constructies: spieramen genoemd. Deze spieramen worden in elkaar gezet met minimaal 4 spielatten. Bij grotere doeken (groter dan 80 bij 80 centimeter) worden er meestal één of meer dwarsverbindingen aan de binnenkant van het raamwerk gemonteerd. Dit dient het kromtrekken van het spieraam te voorkomen. Naast de veelvoorkomende afmetingen van spieramen voor prints en schilderslinnen is het bij Vadia mogelijk om de spielatten op maat te laten maken. Zo kan er een raamwerk gemaakt worden voor iedere situatie.

Spielatten op maat bestellen

 

Unieke eigenschappen van onze spielatten

Vrijwel al onze spielatten worden gemaakt uit verlijmd- of vurenhout. Het vurenhout maakt het mogelijk om het vochtigheidsgehalte in een droogkamer terug te brengen tot 15%. Naast dit unieke materiaal worden spielatten nog op een andere manier gekenmerkt. Ze zijn namelijk voorzien van een kraalrand. Deze ronde, opstaande rand zorgt ervoor dat contact met het doek aan de voorzijde minimaal zal zijn. Wanneer het doek gebruikt wordt om op te schilderen zou er anders namelijk een irriterende baan ontstaan ter breedte van de latten. Tot slot worden in alle binnenhoeken van het spieraam 'spietjes' vastgetikt. Met deze spietjes kan het doek op spanning gebracht worden.

Afmetingen spielatten

Sommige spielatten zijn direct uit voorraar verkrijgbaar:

  • Classic 45: vanaf 18 centimeter per centimeter oplopend tot en met 100 centimeter.
  • Classic 65: vanaf 50 centimeter per 10 centimeter oplopend tot en met 120 centimeter en vanaf 125 centimeter per 5 centimeter oplopend tot en met 200 centimeter.

Zoals gezegd leveren wij ook overige maten. Hiervoor kunt u contact met ons team opnemen.

De Montage van spieramen

Bij Vadia monteren wij de spieramen zelf. Een impressie van dit proces tonen wij in onderstaande video.

De expertise van Vadia

Al meer dan 120 jaar levert Vadia u, de lijstenmaker, alle benodigdheden om de juiste inlijsting te kunnen maken. Ons indrukwekkende assortiment aan lijsten is niet alleen online zichtbaar, maak kan ook in onze showroom aanschouwen worden. Maak hier gerust een afspraak voor en laat u informeren op het gebied van lijsten en toebehoren door onze experts Bastiaan Koolwijk, Dieks Potuyt en Daniël Verzijl.

Plan een afspraak in