Spielatten op maat
Ideaal voor het opspannen van doeken

Spieraam op maat

Het opspannen van doeken, zoals canvasprint of schilderslinnen, gebeurt op speciaal ontworpen raamwerken: de spieramen. Een spieraam bestaat uit spielatten welke gemonteerd worden door middel van een 'mes en groef'. De buitenrand van een spielat heeft een ronde, opstaande rand opdat het contact met het doek minimaal zal zijn. Eventuele schade of irritaties tijdens het schilderen worden hierdoor beperkt. Het kiezen van een spieraam is dus een belangrijke keuze bij het opspannen van een nieuw schilderij of canvas. Bij Vadia helpen wij u dan ook graag bij het maken van een spieraam op maat.

Hoe werkt een spieraam?

De constructie van een spieraam bestaat uit twee uiteinden die zijn verbonden met een gespannen draad of staaf. Dit creëert een bepaalde vorm die wordt gekenmerkt door een hoge mate van stijfheid en stabiliteit, wat nodig is om de spanningen op te vangen en te verdelen.

Spielatten van hoge kwaliteit

Onze spielatten worden van verlijmd vurenhout gemaakt. Het vochtigheidsgehalte van dit speciale type hout wordt in een droogkamer teruggebracht tot 15%. Het speciale stoomproces van de latten gaat het krimpen tegen. Dit, terwijl ze nog wel ietwat mee kunnen buigen terwijl de stevigheid van het canvas gegarandeert blijft. Al deze kenmerken maken onze spielatten van superieure kwaliteit. Uiteraard kunnen spielatten op maat gemaakt worden.

Dwarslatten

Bij opspanningen vanaf 100 centimeter raden wij aan om gebruik te maken van een dwarslat. Deze dwarslat garandeert dat het doek strak komt te hangen en biedt extra stevigheid. Voor opspanningen groter dan 150 centimeter kunt u gebruik maken van twee dwarslatten. Om het doek zowel horizontaal als verticaal te ondersteunen, kunnen de dwarslatten eventueel als kruislat constructie gemonteerd worden. Over het algemeen kan dit als volgt samengevat worden:

  • Doeken > 100 cm = gebruik maken van één dwarslat
  • Doeken > 150 cm = gebruik maken van twee dwarslatten (kruislat constructie voor extra stevigheid)

Afmetingen

Bij Vadia kunt u terecht voor spieramen van een afmeting naar keuze. Als u een spieraam op maat wilt laten maken, zijn de spielatten van een unieke maat leverbaar na bestelling. Neem hiervoor contact op met ons team. Latten van onderstaande afmetingen zijn direct uit voorraad leverbaar:

  • Classic 45: vanaf 18 cm per cm oplopend tot en met 100 cm.
  • Classic 65: vanaf 50 cm per 10 cm oplopend tot en met 120 en vanaf 125 cm per 5 cm tot en met 200.

Ik heb een andere maat nodig

Breng een bezoek aan onze showroom

Naast dat u ons volledige assortiment op deze website en in de online catalogus kunt bekijken, is het ook mogelijk om langs te komen in onze showroom in Lekkerkerk. Bastiaan Koolwijk, Dieks Potuyt en Daniël Verzijl hebben talloze jaren expertise en vertellen u met plezier alles over onze lijsten en adviseren u over de mogelijkheden die vadia biedt. En dat uiteraard onder het genot van een kop koffie!

Ik wil de showroom bezoeken