Ontspiegeld glas voor uw lijst

Wat is anti reflex glas?

Even in het kort, wat is anti reflexglas? Anti reflex glas, ook wel bekend als onspiegeld glas, laat het licht door waardoor het niet terugkaatst en reflectie veroorzaakt. Het licht wordt daardoor opgebroken. Het voorkomt daarmee dat een schilderij of dergelijk kunstwerk visueel slechter zichtbaar wordt. 

Die ontspiegeling van het glas gebeurt tijdens het productieproces. De productie is in veel opzichten vergelijkbaar met de productie van normaal glas. Het is een laatste stap die anti reflex glas daadwerkelijk anti reflex glas maakt. Tijdens deze laatste fase van het productieproces wordt één zijde van het glas heel erg fijn geschuurd of gestraald middels zandstraling. Die fijne zijde zorgt dat licht opgebroken wordt en geen reflectie veroorzaakt. 

De afweging: Wel of geen ontspiegeld glas gebruiken?

Voor het gebruik van ontspiegeld glas moet wel één ding duidelijk zijn. Er zit een nadeel aan. Doordat er geen spiegeling meer optreedt wordt het beeld voor het menselijk zicht wat vager. Dat betekent dat de weergave van het exemplaar in de lijst lichtelijk van de realiteit kan afliggen. Dit is dan weer af te wegen tegen spiegeling. Met spiegeling zal men de exacte weergave ook niet kunnen waarnemen. 

Wel kunnen we adviseren om bij het gebruik van passepartout karton geen anti reflectie glas te gebruiken. Door het passe-partout karton kan het ingelijste beeld niet direct tegen het glas aan.